Právě v tomto období se často v domácnostech zpracovávají poslední zimní jablka. Naše oblíbená zimní odrůda TOPAZ se mimořádně dobře hodí na vynikající šátečky s vanilkovými jablíčky, které miluje celá naše rodina. Takové potěšení z dobré chuti si pochopitelně nemůžeme nechat jen pro sebe.

Šáteček s vanilkovými jablíčky.

Z posledních jablek můžete i vy udělat pro své blízké něco relativně zdravého, bez přidaných konzervantů a éček. Celý postup je velmi jednoduchý a rychlý. Šátečky vydrží čerstvé a vláčné i několik dnů, pokud je hned nesníte 🙂

Ingredience – těsto

250 g dobrého tvarohu
250 g másla
250 g hrubé pšeničné mouky
špetka soli

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě a všechny ingredience důkladně smícháme. Tuhé těsto dáme odpočinout asi na 1 hodinu do lednice.

Tvarohové těsto.

Ingredience – náplň

1 kg šťavnatých jablíček
1 kávová lžička skořice
150 – 200 g třtinového cukru – množství dle kyselosti jablek
2 vanilkové cukry (žádný vanilín)
20 g vanilkového pudinkového prášku
1 dcl vody

Jablka důkladně omyjeme, vykrájíme jadřince a pokrájíme na drobné kousky. Vložíme do hrnce, podlijeme asi 0,5 dcl vody a na mírném ohni povaříme. Přidáme cukr a skořici. Jakmile jablka změknou, zalijeme vše pudinkem rozmíchaným ve zbytku vody a důkladně provaříme za stálého míchání po dobu cca 1 minuty. Necháme náplň mírně schladnout.

Z lednice vyjmeme odpočinuté těsto a vyválíme vše do přibližného obdélníku o tloušťce těsta cca 5-6 mm. Z těsta vykrájíme přibližně stejné čtverce o straně 8 – 10 cm, které plníme zhotovenou náplní z vanilkových jablíček. Šáteček uzavíráme spojením dvou protilehlých rohů – viz foto.

Šáteček.

Šátečky klademe na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů Celsia po dobu asi 25 minut, dokud nejsou šátečky růžové. Po vychladnutí upečených šátečků je můžeme jemně ozdobit sypaným moučkovým cukrem.

Dozdobení moučkovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílet: