Právě v tomto období se často v domácnostech zpracovávají poslední zimní jablka. Naše oblíbená zimní odrůda TOPAZ se mimořádně dobře hodí na vynikající šátečky s vanilkovými jablíčky, které miluje celá naše rodina. Takové potěšení z dobré chuti si pochopitelně nemůžeme nechat jen pro sebe.
Z posledních jablek můžete i vy udělat pro své blízké něco relativně zdravého, bez přidaných konzervantů a éček. Celý postup je velmi jednoduchý a rychlý. Šátečky vydrží čerstvé a vláčné i několik dnů, pokud je hned nesníte 🙂
Ingredience – těsto
250 g dobrého tvarohu
250 g másla
250 g hrubé pšeničné mouky
špetka soli
Máslo necháme povolit při pokojové teplotě a všechny ingredience důkladně smícháme. Tuhé těsto dáme odpočinout asi na 1 hodinu do lednice.
Ingredience – náplň
1 kg šťavnatých jablíček
1 kávová lžička skořice
150 – 200 g třtinového cukru – množství dle kyselosti jablek
2 vanilkové cukry (žádný vanilín)
20 g vanilkového pudinkového prášku
1 dcl vody
Jablka důkladně omyjeme, vykrájíme jadřince a pokrájíme na drobné kousky. Vložíme do hrnce, podlijeme asi 0,5 dcl vody a na mírném ohni povaříme. Přidáme cukr a skořici. Jakmile jablka změknou, zalijeme vše pudinkem rozmíchaným ve zbytku vody a důkladně provaříme za stálého míchání po dobu cca 1 minuty. Necháme náplň mírně schladnout.
Z lednice vyjmeme odpočinuté těsto a vyválíme vše do přibližného obdélníku o tloušťce těsta cca 5-6 mm. Z těsta vykrájíme přibližně stejné čtverce o straně 8 – 10 cm, které plníme zhotovenou náplní z vanilkových jablíček. Šáteček uzavíráme spojením dvou protilehlých rohů – viz foto.
Šátečky klademe na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů Celsia po dobu asi 25 minut, dokud nejsou šátečky růžové. Po vychladnutí upečených šátečků je můžeme jemně ozdobit sypaným moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!