Batáty, sladké brambory, povijnice batátová je jen několik používaných názvů pro tutéž superpotravinu, která byla pro své vlastnosti zařazena mezi nejzdravější kořenovou zeleninu světa. Batáty jsou extrémně zdravé a také extrémně dobré. O čemž vás ráda přesvědčím.
Batáty znaly již naše prababičky, které je často pěstovaly na svých zahrádkách. Do Evropy přivezl batáty již Kryštof Kolumbus, a ne brambory, jak nás kdysi mylně ve škole učili. Brambory se dostaly do Evropy až v polovině 16. století, přímo od Inků je přivezli Španělé.
Batáty můžete na svých zahrádkách pěstovat jednoduše, stejně jako brambory. Batáty však vyžadují teplou půdu, protože pochází z tropů střední Ameriky. Sázíme je tedy až v druhé polovině května a sklízíme koncem září nebo počátkem října, jakmile zaschne nať.
Batáty také nemají s klasickými brambory, nebo-li lilkem hlíznatým, mnoho společného. Brambory jsou z čeledi lilkovitých, kdežto batáty z čeledi svalčcovitých. Ale to jen tak pro zajímavost.
Můj manžel, který je v jídle dost vybíravý a na každou “novou zdravou” potravinu se zpočátku dívá s velkou nedůvěrou, tentokrát chválou na halušky z batátů skutečně nešetřil. Je to chuťově vynikající jídlo.
Ingredience:
2 ks středně velkých batátů
250 g hrubé mouky
50 g krupičky
1 vejce
sůl
Postup:
Batáty oloupu a uvařím v osolené vodě. Vařím 20 minut. Sliju vodu a uvařené batáty rozmixuju ponorným mixérem. Přidám jedno vejce a lžičku soli. Pak postupně přisypávám pšeničnou hrubou mouku a pšeničnou krupici. Těsto by mělo být kompaktní a tak hutné, aby se nám dobře protlačovalo přes sítko na halušky. Do druhého hrnce dám vařit asi 2 litry vody. Vodu mírně osolím.
Jakmile se voda v hrnci začne vařit, protlačím halušky skrz síto. Halušky jsou uvařené velmi rychle. Poznáte to tak, že vyplavou na hladinu, kde je můžeme hned sbírat.
Slaná varianta
Přidáme ovčí brynzu a opečenou slaninu, nebo třeba i zelí.
Ale nám nejvíce zachutnala následující varianta batátových halušek:
Ingredience
10 listů medvědího česneku
2 polévkové lžíce olivového oleje
50 g strouhaného parmazánu
Postup:
Vše promícháme s ještě teplými haluškami, dle chuti ještě přisolíme a opepříme. Úspěch je zaručen.
Sladká varianta pro mlsné jazýčky
Ingredience:
100 g borůvek
200 g zakysané smetany
cukr, popř. med či sirup (datlový, javorový, …)
Postup:
Na talíř vložíme batátové halušky, zakysanou smetanu a dle chuti přisladíme. Nakonec vše zasypeme borůvkami. Dobrou chuť!