…po Serváci s mrazy veta, říká lidová pranostika určená právě pro 13. květen.
Zdá se ale, že Bonifác, který má svátek 14.5. také ještě neřekl poslední slovo. Zima je dnes venku pořádná, alespoň u nás v nížině (235 m n.m.). Letos jsme se v květnu ještě moc neohřáli, ale přesto většina z nás, kteří tu možnost mají, tráví spoustu času na svých chalupách nebo chatách, kolem nichž je určitě pořád co dělat. Jaro je tento rok chladnější, než jsme z posledních let zvyklí a pěkného teplého počasí se teď nemůžeme dočkat ani u nás na statku. Na prvního z ledových mužů Pankráce padaly na mnoha místech dokonce kroupy, které poškodily budoucí úrodu.
Našemu gruntu se tohle nadělení tentokrát vyhnulo, ale zase nám pomrzly už vcelku vzrostlé bramborové natě u naší nejranější odrůdy. Brambory se z toho nějak vzpamatují, obrazí znovu, ale jejich sklizeň se tím výrazně opozdí. Těšili jsme se, že první rané brambory ochutnáme již v první polovině června, ale přírodě se poručit nedá. Nenechte si proto nikým namluvit, že české brambory můžete letos v obchodech dostat už začátkem června.
Sklizeň prvních brambor u velmi raných odrůd nastává v době, kdy dosáhnou alespoň minimální konzumní velikosti 28 mm. Proč musí první brambory dosáhnout právě této míry skutečně nevím, ale nějací “odborníci” k této požadované míře určitě nějak došli. Ještě pro zajímavost dodávám, že v průmyslové zemědělské výrobě se běžně dosahuje u raných brambor výnosu okolo 10 tun na hektar (10.000 m2). Takové brambory jsou ale chemicky ošetřené a mechanicky (nešetrně) sbírané, a zdaleka nedosahují kvality brambor domácích, které si celkem jednoduše můžete i vy doma sami vypěstovat. Žádná věda to opravdu není a pár pytlů bio brambor pro vlastní potřebu nedá moc práce.
Letošní chladný květen příliš neprospívá ani našim včelám. Květen je v nížinách jedním z mála měsíců hlavní snůšky, kdy včely vyvíjí velkou aktivitu, aby nanosily co nejvíce nektaru do úlů. Chladné a větrné počasí včely významně omezuje při práci, dá se tedy očekávat, že letošní rok i s ohledem na již hlášené ztráty včelstev v zimním období bude skoupý na med. Českého medu nebude zdaleka tolik, kolik bychom si všichni přáli.
U nás na statku obvykle vytáčíme první med koncem května nebo začátkem června, ale letos to tipuji na minimálně 14 denní zpoždění. Já osobně nechávám med v úlech pořádně dozrát, aby obsahoval co nejméně vody. Evropská norma říká, že med nesmí obsahovat více než 20% vody, česká norma 18% vody a moje osobní norma, ke které se snažím přiblížit je 16% vody. Jen pro nezasvěcené, podíl vody v medu se dá celkem spolehlivě určovat refraktometrem i v domácích podmínkách.
Med s nižším podílem vody je pochopitelně kvalitnější, než med s vyšším podílem. Na jednom včelařském školení jsem se dozvěděl zajímavou informaci, že malovčelaři kteří si nechávají v laboratorních podmínkách zjišťovat podíl vody ve svém medu mají z pochopitelných důvodů různé hodnoty vody v medu, což je logické. Velkovčelaři mají shodně u všech svých medů vždy naprosto stejnou nejvyšší přípustnou hodnotu podílu vody. Co je na tom pravdy nevím, ale pokud chcete mít u medu jistotu kvality, kupujte med přímo u malovčelaře ve svém okolí. Pro úplnost dodávám, že med při podílu vody 21% a vyšším začíná kvasit a nedá se dlouhodobě uchovávat.
Přejme si, aby se nám počasí co nejdříve zlepšilo a my všichni se už venku taky trochu ohřáli. Mějte se krásně…